POLITYKA PRYWATNOŚCI

I. Informacje ogólne
1. Niniejsza Polityka Prywatności określa sposób pozyskiwania, przetwarzania oraz zabezpieczania danych osobowych w rozumieniu ustawy o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (Dz.U. Nr 133, poz. 883 z póź. zm.) oraz ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r. (Dz.U. Nr 144, poz. 1204 z późn. zm.)

2. Właścicielem strony internetowej popmusik.pl oraz administratorem danych osobowych jest August Ciechociński.

II. Dane osobowe
1. Serwis zbiera informacje podane dobrowolnie przez użytkownika.
2. Zawartość strony internetowej można przeglądać bez podawania jakichkolwiek danych osobowych.
3. Każda osoba, która udostępniła swoje dane osobowe ma prawo do dostępu do ich treści oraz możliwość ich poprawiania, uaktualniania, uzupełniania, jak i również żądania zaprzestania przetwarzania danych osobowych oraz wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Wymienione czynności można dokonać poprzez wysłanie stosownego oświadczenia na adres email: augustc@gazeta.pl

III. Komentarze

1. W celu zapewnienia szybkiego oraz wyrażenia szybkiej opinii o stronie, przeczytanym artykule dostępna jest opcja komentowania wpisów.

2. Kiedy odwiedzający witrynę zostawia komentarz, zbieramy dane widoczne w formularzu komentowania, jak i adres IP odwiedzającego oraz podpis jego przeglądarki jako pomoc przy wykrywaniu spamu.

3. Zanonimizowany ciąg znaków stworzony na podstawie twojego adresu email (tak zwany hash) może zostać przesłany do usługi Gravatar w celu sprawdzenia czy jej używasz. Polityka prywatności usługi Gravatar jest dostępna tutaj: https://automattic.com/privacy/. Po zatwierdzeniu komentarza twój obrazek profilowy jest widoczny publicznie w kontekście twojego komentarza.

IV. Ciasteczka

1.  Serwis korzysta z plików cookies.
Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
2. Pliki cookies wykorzystywane są w następujących celach:
-tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości,
-utrzymania sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła,
– określania profilu użytkownika w celu wyświetlania mu dopasowanych materiałów w sieciach reklamowych, w szczególności sieci Google.
3. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” oraz „stałe” . Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
4. Oprogramowanie do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) zazwyczaj domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać zmiany ustawień w tym zakresie. Przeglądarka internetowa umożliwia usunięcie plików cookies. Możliwe jest także automatyczne blokowanie plików cookies. Szczegółowe informacje na ten temat zawiera pomoc lub dokumentacja przeglądarki internetowej.
5. Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
6. Jeśli użytkownik nie chce otrzymywać plików cookies, może zmienić ustawienia przeglądarki. Zastrzegam, że wyłączenie obsługi plików cookies niezbędnych dla procesów uwierzytelniania, bezpieczeństwa, utrzymania preferencji użytkownika może utrudnić, a w skrajnych przypadkach może uniemożliwić korzystanie ze stron www.

V. Osadzone treści z innych witryn

Artykuły na tej witrynie mogą zawierać osadzone treści (np. filmy, obrazki, artykuły itp.). Osadzone treści z innych witryn zachowują się analogicznie do tego, jakby użytkownik odwiedził bezpośrednio konkretną witrynę.

Witryny mogą zbierać informacje o tobie, używać ciasteczek, dołączać dodatkowe, zewnętrzne systemy śledzenia i monitorować twoje interakcje z osadzonym materiałem, włączając w to śledzenie twoich interakcji z osadzonym materiałem jeśli posiadasz konto i jesteś zalogowany w tamtej witrynie.

VI. Statystyki

Korzystam z narzędzi analitycznych takich jak kod śledzenia Google Analytics, które zbierają anonimowe informacje na temat Twoich odwiedzin strony. Jest to wyświetlanie  podstrony, czas spędzony na nich czy przejścia między poszczególnymi podstronami. Wiąże się to z wykorzystaniem plików cookies firmy Google.

VII. Funkcje społecznościowe

Zapewniam możliwość korzystania z funkcji społecznościowych takich jak polubienie, udostępnianie treści w serwisach społecznościowych, zobaczenie moich profilów społecznościowych oraz subskrypcja profilów społecznościowych. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywanie plików cookies administratorów wymienionych serwisów społecznościowych.

VIII. Dostęp do usług stron trzecich

Prowadzę fanpage strony na Facebook. Wiąże się to z wykorzystaniem plików cookies administratorów serwisów Facebook oraz z akceptacją polityki prywatności Facebooka.

IX. Udostępnianie danych

Jako administrator danych osobowych nie przekazuję, nie sprzedaję i nie użyczam zgromadzonych Twoich danych osobowych innym instytucjom lub osobom chyba, że dzieje się to na Twoją wyraźną zgodę lub wyraźne życzenie (zastosowanie w przypadku organizowania konkursu i wysyłki nagród przez osoby inne niż administrator).

Dane mogą być przekazane również innym osobom lub instytucjom, prokuraturze, policji w wyniku postanowienia sądu lub innego uprawnionego organu Państwa na potrzeby prowadzonych przez nie działań.

Niezależnie od powyższego zwracam Twoją uwagę na to, że Twoje dane mogą być również indeksowane przez wyszukiwarkę internetową, jeżeli zostaną oznaczone przez użytkownika jako publiczne.

X. Gdzie przesyłamy dane

Komentarze gości mogą być sprawdzane za pomocą automatycznej usługi wykrywania spamu.

XI. Jak długo przechowujemy Twoje dane

Jeśli zostawisz komentarz, jego treść i metadane będą przechowywane przez czas nieokreślony. Dzięki temu jesteśmy w stanie rozpoznawać i zatwierdzać kolejne komentarze automatycznie, bez wysyłania ich do każdorazowej moderacji.

XII. Przetwarzanie danych osobowych

Dane osobowe użytkowników przechowujemy i przetwarzamy zgodnie z wymogami prawa polskiego oraz z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady  (UE) 2016/679 z dn. 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE wyłącznie w zakresie i celu niezbędnym do nawiązania, ukształtowania treści zmiany bądź jej rozwiązania oraz prawidłowej realizacji usług świadczonych drogą elektroniczną.

Każda osoba, której dane dotyczą (o ile jesteśmy administratorami) ma prawo dostępu do nich, sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo sprzeciwu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.

XIII. Kontakt z administratorem

W razie wątpliwości związanych z polityką prywatności, możesz skontaktować się z administratorem, wysyłając wiadomość na adres: augustc@gazeta.pl

XIV. Postanowienia końcowe

Administrator ma prawo do zmian w niniejszej Polityce Prywatności.